RS Dobrá

O stredisku

Rekreačné stredisko (RS) Dobrá sa nachádza na juhozápadnom brehu Domaše. Leží v izolovanej zátoke,  teploty v letných mesiacoch v rozmedzí 22 – 30 °C zaručujú príjemné kúpanie v čistej teplej vode s teplotou aj 26 °C. V Dobranskej zátoke sa nachádzajú rekreačné zariadenia, ktorých ubytovacie a stravovacie služby sa Vám umožnia prežiť príjemný dovolenkový pobyt. K dispozícii máte aj autokemping, tenisový kurt, plážové a detské oddychové ihriská, požičovňa lodiek, vodných aj cestných bicyklov, slnečníkov a lôpt. Samozrejmosťou je pokosená a pravidelne udržiavaná trávnatá plocha na opaľovanie, verejne prístupné WC a sprchy, tečúca úžitková voda.

Dobrá sa pýši asi najkrajším okolím s veľkou plochou pekných lesov, sieťou turistických chodníkov. Nevýhodou je slabšia dostupnosť verejnou autobusovou dopravou.

Ubytovacie služby poskytujú v stredisku 2 hotely. Ubytovacie kapacity sú poskytované na aj súkromno-podnikateľskej báze v rekreačných chatách a rekreačných zariadeniach.
Stravovanie v RS Dobrá poskytujú 2 hotely, 1 reštaurácia, 1 pohostinstvo. Časť týchto služieb je počas letnej sezóny poskytovaná ambulantne.

Aktivity

Teplá voda a upravená pláž tohto RS je ideálna na všetky vodné športy – kúpanie, plávanie, člnkovanie či windsurfing. Svoje miesto si v tomto stredisku posilňuje najmä jachting, koná sa tu viacero hodnotných podujatí v tomto peknom športe. Plážové ihriská umožňujú vyžiť sa pri loptových hrách či tenise.

Dobrá je východiskom turistických značkových chodníkov. Milovníci turistiky a hubárčenia si prídu na svoje pri prechádzkach po lesných pahorkoch a chrbtoch lemujúcich brehy vodnej plochy. Pri troche šťastia tu uvidíte bociana čierneho, bučiaky, kulíky, kačice, labute, volavky i dravú haju či orliaka morského. Rybári tu nájdu zákutia ideálne na lov z niektorých z 23 druhov rýb, najčastejšie je to kapor, zubáč, boleň, sumec či pleskáč.

Turistické chodníky v kombináciami s miestnymi komunikáciami sú vhodné na cykloturistiku.

Stredisko Dobrá ponúka návštevníkom možnosť celoročnej rekreácie. V zime je k dispozícii lyžiarsky svah s vlekom. Prevádzka vleku je od 8. do 15.30 hodiny. K dispozícii je bufet, požičovňa lyží a servis. Okolitý terén je vhodný aj pre lyžiarsku turistiku.

Doprava

Auto
Vlak
Prístup do RS je z cesty I/18 Prešov - Hanušovce nad Topľou cestou III/5561 Hanušovce n. Topľou – Matiaška - Vavrinec, kde sa napája na cestu III/5573 prechádzajúcu RS Dobrá.

Druhý prístup je z cesty I/15  Vranov nad Topľou – Stropkov, na severnom okraji intravilánu obce Malá Domaša sa pripája cesta III/5573.
Cez obec Kvakovce ani cez jej kataster neprechádza žiadna železničná trať. Najbližšia železničná stanica je v meste Vranov nad Topľou resp. v Humennom.
Autobus
GPS
Autobusová doprava je zastúpená autobusmi SAD. Na ceste III/5573 okrem pravidelných spojov počas roka sa v letnej sezóne uplatňujú mimoriadne spoje Vranov - Dobrá. 49° 1' 3.2355144" N
21° 40' 18.3963776" E