Veža kostolíka na Trepci od soboty svieti

  • PDF
Užívateľské hodnotenie: / 0
NajhoršíNajlepší 

Môže za to skupina nadšencov a ľudí, ktorí finančne prispeli na zakúpenie solárneho systému osvetľujúceho zaujímavý kostolík na brehu Domaše.








V sobotu, dňa 13. 6. 2015 sa uskutočnila dobrovoľná brigáda s cieľom vyčistiť okolie kostolíka po zatopenej obci Trepec, odkryť ho od náletových drevín a osvetliť jeho vežu.


Stalo sa tak deň pred Odpustovou slávnosťou, ktorá konala na druhý deň v nedeľu. Už počas soboty sa od rána schádzali rodáci zo zatopenej obce Trepec spoločne s dobrovoľníkmi pripravujúcimi odpustovú slávnosť.


Kým rodáci z Trepca čistili interiér kostolíka, skupina nadšencov, ktorí s nápadom osvetliť kostolík prišli na čele s Jaroslavom Košudom a Radoslavom Kobulským čistila okolie kostolíka a inštalovala na jeho vežu solárny systém.


Pomáhali im viacerí chatári z rekreačnej oblasti Domaša Dobrá a Eva. Ruku k dielu priložili aj rodáci zo zatopenej obce.


Systém je spínaný automatický, večer všetky skupiny čakali, či sa veža kostolíka rozvieti, alebo nie. Približne o 21.30 hodine sa svetlo na veži kostolíka rozvietilo a veža sa vynorila z tmy. Nápad sa skutočne podarila všetci účastníci túto udalosť patrične oslávili. Pozrite si fotoreportáž z inštalácie osvetlenia a z príprav na nedeľňajšiu Odpustovú slávnosť.


Organizátorom myšlienky, ale aj dobrovoľníkom a rodákom zo zatopenej obce Trepec v mene v všetkých chatárov, rekreantov a návštevníkov rekreačnej oblasti Domaša ďakujeme.



Fotoreportáž

Kostolík v sobotu ráno pred čistením a umiestnením solárneho systému



Orezávka stromov a náletových drevín a odkrytie kostolíka



Veža kostolíka sa postupne odkrýva



Náletové dreviny musia preč



Pôvodní obyvatelia Trepca a dobrovoľníci pripravujú kostolík na Odpustovú slávnosť



Rodák zo zatopenej obce Trepec leští kríž, v jeho ronom kostolíku musí byť na Odpustovej slávnosti všetko tip top.



gazdiné sa nezapreli




Kolektív rodákov zo zatopenej obce Trepec a dobovoľníkov

pripravujúcich nedeľňajšiu odpustovú slávnosť



Inštalácia solárneho systému, ktorý osvetlil kostolík

Na obrázku po bokoch iniciátori myšlienky osvetliť kostolík:

chatári Radoslav Kobulský a Jaroslav Košuda

v strede dobrovoľník Jozef Hric.


Solárny systéme už je umiestnený tesne pod vrhcom veže kostolíka



Veža kostolíka sa po inštalácii solárneho systému svieti od soboty každú noc. Náletové dreviny sú preč, aby bolo kostolík lepšie vidno.


Cykloturistika

Rybolov

Vodné športy

uvod3